SIMTERAC Vadu Crișului

Fabrica de plăci de teracotă Simterac se află în localitatea Vadu Crișului, județul Bihor, România și are ca temelie o complexă și lungă tradiție a prelucrării lutului autohton. Ca să ne prezentăm, ar fi cel mai bine, pe lângă un scurt istoric al fabricii, să vorbim despre cum sunt realizate plăcile noastre de teracotă și despre calitățile și avantajele produsului final spre care se îndreaptă – soba de teracotă.

Pentru o foarte lungă perioadă istorică, ocupăția emblematică a zonei a fost olăritul, Vadu Crișului fiind și o casă a superiorului și calitativului lut alb, o raritate la nivel global. Chiar dacă în prezent nu se ocupă(momentan) cu oale și ulcele, fabrica Simterac își are originile într-un atelier artizanal înființat în perioada interbelică, profilat pe producția de majolică și manufacturare a vaselor ceramice. Mica fabrică reușește să supraviețuiască celui de-al doilea război mondial și este naționalizată în 1947, continuându-și activitatea pe același profil până în anul 1965. În anul 1965 fabrica este retehnologizata schimbându-se și profilul de activitate în acela de fabricare de plăci de teracotă. Datorită calității superioare a plăcilor obținute fabrica producea în mod special pentru export (Ungaria și Franța, în principal). Din anul 1968 fabrica se transformă în IMC ( Întreprindere de materiale de construcții ) trecând în subordinea zonală a IMC-urilor și își continuă activitatea în acest mod până la Revoluția din 1989. După revoluție continuă să fie parte a grupului de întreprinderi format, cunoscut ulterior drept Simcor; Simcor se privatizează prin vânzare către un acționariat român-german în anul 1996. Începând cu anul 2001 atelierul de teracotă din cadrul grupului Simcor capătă o identitate juridică proprie sub numele de SC Simterac SA. În prezent, chiar dacă și-a păstrat numele, SC Simterac SA a revenit în proprietatea unui acționariat local, român, continuând fabricarea plăcilor de teracotă pentru sobe și șeminee. Provocarea actuală a acționarilor este de a moderniza echipamentele de pe fluxul de fabricăție, a diversifica paleta de modele și culori și de a răspunde astfel cerințelor clienților din România, Republica Moldova, Ungaria, iar prin sobele mobile, premontate fabricate din plăcile noastre, în Polonia, Cehia, Slovacia, etc.

Materia primă, argila caolinoasă din zona Șuncuiuș/Zece Hotare din care se fabrică cahlele noastre este degresată cu ajutorului nisipului cuarț și a șamotei, este mărunțită/măcinată până la granulația de 1 mm obțînându-se prin umectare un material plastic, omogen care prin fasonare/presare mecanică sau manuală este transformat în zeci de forme și modele necesare fabricării sobelor și șemineelor.

Colorarea pieselor se face cu glazuri obținute din frite ecologice autohtone sau din import, pigmenți, oxizi metalici, piesele fiind ulterior arse la temperaturi apropriate de 1000 grade Celsius.

Datorită porozității plăcilor ele au capacitatea de a acumula căldura și a o reda pentru un timp îndelungat. Acesta constituie secretul nostru, atu-ul nostru, reclama noastră câștigată în timp, într-o piață concurențială, acerbă, unde am obținut un loc de frunte. Veniți să vă convingeți!

Plăcile noastre sunt unice si plăcute

Plăcile noastre pentru sobe sunt atât unice, cât și plăcute, oferind o încălzire eficientă și un aspect estetic deosebit în orice locuință.

Clienții noștri